Dit worden de strengere maatregelen als de coronacijfers blijven stijgen

door: MRO
quarantaine
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Vrijdag komt het Overlegcomité samen om de coronasituatie in ons land opnieuw te bekijken. Het adviesorgaan GEMS heeft verschillende scenario's voorbereid op vraag van premier Alexander De Croo, weet De Morgen.

In vergelijking met de buurlanden doet België het niet slecht wat betreft het aantal coronabesmettingen, maar de toch is de druk groot omwille van de besmettelijkere virusvarianten die een gevaar vormen. Bovendien hebben heel wat omringende landen bijzonder strenge maatregelen, denken we maar aan de avondklok vanaf 18 uur in Frankrijk.

Het adviesorgaan GEMS heeft 3 scenario's uitgewerkt waarbij het eerste sterk gelijkt op de huidige situatie. Wanneer de situatie verslechtert, zullen de maatregelen verstrengd moeten worden om een volledige lockdown te vermijden.

Daarbij wordt gedacht aan het verplichten van mondmaskers voor kinderen vanaf 10 jaar, het sluiten van niet-essentiële winkels en het verlengen van de krokusvakantie.

Intussen woedt ook de discussie over het verbieden van niet-essentiële reizen. Experten zouden liefst een verbod willen om te vermijden dat we de besmettelijke varianten importeren.