Dit zal bepalen of de horeca op 1 mei wel degelijk kan heropenen

door: BVDO
Restaurant - horeca - sluiting horeca
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Premier Alexander De Croo (Open VLD) was na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag duidelijk dat het nieuwe normaal vooral buiten zal beginnen.

Al is niet iedereen het daarover eens en dat weten te experten ook. "Uiteraard kan je buiten onveilige dingen doen en binnen veilige”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs van de KU Leuven en UHasselt aan HLN Live.

En toch is die buitenbubbel van tien personen normaal geen bron van een probleem. “Maar alles bij elkaar zien we het besmettingsrisico buiten met een grote factor dalen, onderzoek wijst zelfs op besmettingsrisico buiten dat twintig keer minder is dan binnen. Als we ons aan de maatregelen houden, hoeft buiten afspreken met tien mensen absoluut geen probleem te zijn."

Toch zal dit ook zijn vertaling in de cijfers moeten krijgen. Als het blijft zoals het nu is, dan kan er verder versoepeld worden. De horeca heropenen op 1 mei is één van de versoepelingen die het hardst aan de evolutie van de cijfers gekoppeld is, aldus Molenberghs. En dat wordt dan ook bepaald van hoe we ons de komende weken buiten zullen gedragen.