Emmanuel André ongerust: "Er moeten uiterst krachtige maatregelen genomen worden"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

In Engeland is men de controle over het coronavirus kwijt door de besmettelijkere variant die er circuleert. Viroloog Emmanuel André is hier bijzonder ongerust over en roept op om 'uiterst krachtige' maatregelen te nemen. 

Tot dusver werd melding gemaakt van enkele Belgen die besmet waren met de nieuwe variant, maar volgens Emmanuel André zijn het er wellicht al veel meer.

"We kunnen vandaag inschatten dat er waarschijnlijk veel meer mensen zijn die deze besmettelijkere variant van het virus bij zich dragen in België", zegt André bij RTBF.

"We hebben zicht op het aantal mensen dat is teruggekeerd uit het Verenigd Koninkrijk en andere landen waar deze nieuwe variant van het virus op grote schaal circuleert. Daardoor kunnen we voorspellen dat een groot aantal mensen in België is aangekomen met deze beruchte stam."

"Er wordt gevraagd om tot elke prijs de quarantainemaatregelen re respecteren omdat deze variant, wanneer ze een land binnenkomt, veel moeilijker in te dammen is."

"Er moeten uiterst krachtige maatregelen worden genomen om te voorkomen dat dit virus zich verspreidt. We hebben in Londen gezien dat, zodra deze variant de meerderheid van de circulerende stammen vertegenwoordigt, het veel moeilijker te controleren is.

Emmanuel André wijst er ook op dat niet enkel reizigers die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk een gevaar vormen, maar ook degenen die op reis gingen naar bijvoorbeeld een skigebied waar veel Engelsen waren.