Erika Vlieghe vreest voor derde golf: "België heeft geen solide plan"

door: STS
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews

Infectiologe Erika Vlieghe heeft haar mening gegeven over hoe de tweede golf van het coronavirus België zo hard kon treffen. Tegelijk wees ze erop dat we niet goed voorbereid zijn op een eventuele derde golf.

Vlieghe maakte vrijdag haar opwachting in de Kamercommissie die de aanpak van de epidemie in ons land evalueert. Ze stipte er enkele pijnpunten aan.

Zo is er het probleem van de versnipperde bevoegdheden. Denk daarbi aan acht ministers van Volksgezondheid. "In het beste geval is dat een vertragende factor, in het slechtste geval een dodelijke factor", aldus Vlieghe.

In de inmiddels opgedoekte evaluatiecel Celeval zaten volgens haar na de herschikking bovendien te weinig epidemiologen. En bij politici ontbrak een gevoel van hoogdringendheid, waardoor er in september niet werd ingegrepen.

Derde golf

Of België beter voorbereid zal zijn indien er een derde golf zou komen, betwijfelt Vlieghe. Volgens haar ontbreekt het ons land nog steeds aan een goed plan, dat meteen uitgerold zou kunnen worden indien nodig.