FAGG heeft nieuws over de 21 Belgen die stierven na coronavaccin

door: BVDO
Vaccin - AstraZeneca
Afbeelding bron: Photonews

21 mensen zijn overleden nadat ze het coronavaccin hadden gekregen. Een verband tussen de inenting en het overlijden is er volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) niet.

Dat meldt het FAGG op hun website. Wekelijks brengen ze een overzicht van de bijwerkingen die gemeld worden na het toedienen van een vaccin. Door deze transparantie wil men bij het FAGG ervoor zorgen dat meer mensen voor het vaccin kiezen.

Tot 2 februari zijn in ons land 285.765 eerste dosissen en 21.159 tweede dosissen van COVID-19-vaccins geregistreerd. Sinds de start van de vaccinatiecampagne werden er in ons land in totaal 467 meldingen van bijwerkingen geregistreerd. Daarvan zijn 461 meldingen over bijwerkingen van het Pfizer-BioNtech-vaccin en 6 meldingen over Moderna. Vierenzeventig van die meldingen werden als "ernstig" beschouwd.

De meeste gemelde bijwerkingen zijn volgens het FAGG gekende bijwerkingen. Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans binnen een paar dagen na vaccinatie.

In 21 van de 467 Belgische meldingen werd een overlijden gemeld. Het feit dat deze overlijdens geen gemeenschappelijk klinisch beeld vertonen, is volgens het geneesmiddelenagentschap een eerder geruststellend element. "Tot op vandaag is er geen formeel oorzakelijk verband met het COVID-19-vaccin vastgesteld", benadrukt het FAGG.