Geert Molenberghs: "Dan kunnen we licht aan het einde van de tunnel beginnen zien"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal coronabesmettingen daalt, maar de weg naar een veilige haven is nog bijzonder lang. "Het wordt een marathon", klonk het bij politici. Biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven en UHasselt) legt uit dat het aantal besmettingen tegen eind dit jaar kan zakken tot 500. Daarna moeten we nog even doorbijten.

“We komen van 25.000 gevallen per dag en we vallen nu terug op 5.000 tot 7.000 gevallen per dag. We hebben een lange periode van stijging gehad met op het einde van oktober bijna een loodrechte muur, maar het gaat nu omlaag. We zitten op dit moment op een halvering snelheid van een week. Dat gaat niet zo snel blijven gaan.”

“Onder de 1.000 gevallen gaat over enkele weken, zo rond half december, wel lukken en hoe meer iedereen zich aan de maatregelen houdt, hoe sneller dat kan gaan. Tegen het einde van het jaar kunnen we dan dalen tot ongeveer 500 gevallen per dag. Dat is nog altijd hoog en hoger dan waar we willen uitkomen", zegt Geert Molenberghs in gesprek met Redactie24.

“Het is dan winter en we zitten binnen, maar als we dan nog even kunnen volhouden, dan kunnen we het licht aan het einde van de tunnel beginnen zien en kunnen we misschien zeggen dat er stilaan meer zaken gaan kunnen.”

Winterslaap 

“De kerstperiode gaat een moeilijke periode worden, maar als de dagen langer worden dan gaat het perspectief groeien dat er meer gaat kunnen.”

“Als we ons nu aan de maatregelen houden en we zitten laag en we krijgen een goed zicht op het vaccinatieplan, zijn dat elementen die het makkelijker maken dan vandaag. Het is doorbijten, er wordt ons eigenlijk gevraagd om dit jaar een soort van winterslaap te houden.”