Geert Molenberghs waarschuwt: "Absoluut vermijden want dan zijn we weer vertrokken"

door: WVDS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

De lockdown mist zijn effect niet, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt fors. De vraag die zich stelt is tot welk niveau we moeten zakken. Het wordt alleszins cruciaal om de cijfers niet opnieuw te laten stijgen, waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven).

"Tot waar de cijfers zullen zakken dat hangt van ons allemaal af, van de bevolking en van de politiek en van de randvoorwaarden zoals wat er in het buitenland gebeurt. Het is makkelijk te zeggen om te dalen, maar als wij heel laag zouden zitten en de buurlanden zouden dat niet doen, dan wordt het moeilijk."

"Ik heb het getal 50 gevallen per dag al eens genoemd. Sommige mensen vinden dat een onbereikbaar doel, maar we moeten wel weten dat we 10 dagen hebben gehad van 25.000 gevallen en dat we nu met dagen zitten van ongeveer 5.000 gevallen. Als we ons best doen en nog even op onze tanden bijten, dan gaat dat getal wel snel naar beneden blijven gaan."

"Hoe lager je zit, hoe beter. Dat is pure winst want dan worden meer zaken mogelijk. Ik zou graag zien dat we zo snel mogelijk onder de 1.000 zakken en dan zien we wel in welke richting we gaan."

Te veel speelruimte genomen in juli

"Wat we absoluut moeten vermijden is een plateau van waaruit we opnieuw gaan stijgen want dan zijn we weer vertrokken. Als we dat te snel doen, dan komen we op een hoogte waar we echt nog nooit geweest zijn en we hebben nu gezien dat de limieten van ons zorgsysteem in zicht zijn gekomen”, stelt Geert Molenberghs in gesprek met Redactie24.

"In juni hadden we het gevoel dat er opnieuw veel kon, dat we opnieuw op café en op restaurant konden. Alleen is er begin juli net te veel speelruimte genomen en die fout mogen we niet meer maken."

"We moeten op een bepaald moment tevreden zijn met wat we kunnen, ook al is dat niet alles. Als we dan rustig op de curve blijven duwen zodanig dat die zachtjes blijft zakken en zeker niet opnieuw omhoog gaat, dan is er natuurlijk veel mogelijk."