Goossens trekt aan de alarmbel: “Zo wordt het in mei en juni nog dramatischer”

door: BVDO
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

De Britse variant van het coronavirus is ons land lelijk huis aan het houden. Professor Herman Goossens spreekt nu al van een derde golf. 

De pandemie neemt in ons land een nieuw kantelmoment. De besmettingen en ziekenhuisopnames zijn weer aan het stijgen en in werkelijkheid is het nog veel erger dan dat de cijfers doen vermoeden, zo klinkt het bij professor Herman Goossens in VTM Nieuws. 

En hij spreekt meteen ook van een nieuwe fase. "We zitten in een derde golf, maar ik denk dat we het kunnen beperken. Anders wordt het een drama. Dan gaat het gemakkelijk tot april of mei duren. We moeten nog één à twee maanden doorbijten." Extra verstrengde maatregelen dan maar nemen? "Dat zijn politieke beslissingen, maar het is in Engeland ook zo begonnen.”

Hetgeen we nu over ons heen krijgen is volgens Goossens nog peanuts. "De Britse variant is duidelijk in opmars. In Engeland is dat begonnen in september en is het ontploft in december. Bij ons zijn de eerste gevallen met de Britse variant ontdekt in december, we zijn nu een maand verder. Ik denk dat we nog een maand hebben en dan zou het kunnen ontploffen." 

En dat zal zijn gevolgen hebben voor de maatregelen die wel eens heel lang zouden kunnen duren. "Ik weet dat mensen het kotsbeu zijn, en ik ben het zelf ook kotsbeu. Maar we hebben geen keuze. Maar als we ons niet aan de maatregelen houden, gaat het aantal besmettingen enorm stijgen. Dan stijgen de opnames in maart of april, en dan wordt het in mei en juni nog dramatischer. Het is pijnlijk om te zeggen, maar we moeten nog één à twee maanden doorbijten.”