Heibel over uitnodigingen voor coronaspuit: Minister Beke moet het uitleggen

door: BVDO
Wouter Beke
Afbeelding bron: Photonews

Er is veel te doen over de nieuwe uitnodigingsbrief die er rondgestuurd worden. De vaccinatiecentra begrijpen niet goed waarom dit gebeurde.

Sinds kort is er een nieuwe modelbrief om wie gevaccineerd moet worden uit te nodigen. Wie ouder is dan 65 jaar en meekomt met iemand die een uitnodiging om gevaccineerd te worden, kan mee gevaccineerd worden staat er te lezen.

“De stelling is misschien iets te strak. Het kan, maar enkel als er vrije plaatsen zijn omdat er eerder uitgenodigde ouderen niet komen opdagen”, vertelt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid aan KW.

De vaccinatiecentra kijken raar op van die vermelding in de brief. Het wordt een flater van jewelste genoemd. “Door die zin schep je een hoop valse verwachtingen bij duizenden mensen. Plots lijkt het alsof elke begeleider meteen gevaccineerd kan worden. Je kan je niet voorstellen hoeveel extra telefoons wij vandaag al hebben gekregen, alleen daarover”, zegt Filip Strobbe van het vaccinatiecentrum van Brugge.

Minister Beke (CD&V) zette de situatie al recht in Terzake. “We hebben deze beslissing genomen op vraag van veel burgers zelf”, zei hij. “We zijn daarop ingegaan door gelijktijdige vaccinatie voor koppels ouder dan 65 jaar via de reservelijst mogelijk te maken. De fout is op een ongelukkige manier in de brief geslopen. Dat gaan we dan ook rechtzetten.”