Hoofd intensieve zorg waarschuwt ministers: "Nu versoepelen lijkt mij onverstandig"

door: MRO
patiënt met covid in ziekenhuis in Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag zit het Overlegcomité opnieuw samen en heel wat mensen hopen op een versoepeling van de coronamaatregelen. Sabeth De Waele is diensthoofd intensieve zorg in het UZ Brussel en waarschuwt dat het absoluut niet het moment is om nu al te versoepelen.

"Wij werken nu nog steeds op het absolute maximum van onze capaciteit en wij zijn nog steeds geen duidelijk dalende lijn en we weten dat dit nog 8 weken zal duren. Wij werken nog steeds dag en nacht met mensen die daar niet voor opgeleid zijn", vertelt Sabeth De Waele in De Wereld Vandaag op Radio1.

"Als men zou beslissen een aantal versoepelingen te doen, wat mij onverstandig lijkt, en je calculeert in wat dat als gevolgen zou hebben, dan moet je er rekening mee houden dat de ziekenhuizen dit de komende weken niet aankunnen. Als wij kiezen voor een derde golf dan moeten we begrijpen dat onze gezondheidszorg op intensieve dat niet aankan."

"Ik ben ook voor versoepelingen, maar op het gepaste moment. We moeten alle mogelijkheden koppelen aan de omstandigheden. Het gaat erom de juiste maatregelen te nemen op het juiste moment."

Volgend jaar ouders nog aanwezig op kerstfeest

"Ik vind het ook heel aangenaam om Kerstmis in groot familieverband te vieren, maar dat gaan we dit jaar niet doen omdat ik graag zou hebben dat volgend jaar ook mijn ouders nog steeds aanwezig zijn op het kerstfeest. We moeten nieuwe manieren zoeken en zien hoe we ervoor op dat moment."