Huisartsen gaan in staking: “We schrijven geen attesten meer uit”

door: BVDO

De coronapandemie zorgt bij de huisartsen voor veel meer patiënten. Daardoor wordt de administratieve molen ook veel groter. Daarom gaat Jong Domus, een vereniging voor jonge huisartsen, over tot een attestenstaking.

Huisartsen die het initiatief steunen zullen geen oneigenlijke attesten meer voorzien. “Deze staking is volgens ons de enige mogelijke oplossing om de continuïteit van zorg voor onze patiënten te garanderen en de huisartsen verder te laten strijden in de frontlinie”, klinkt het in een mededeling. 

Het attest voor quarantaine is volgens Jong Domus in strijd met artikel 26 van de code van medische deontologie. Zo kan het attest worden afgeleverd zonder medewerking van een huisarts, is quarantaine geen medische interventie maar een maatschappelijke en is de waarheidsgetrouwheid van het attest twijfelachtig. 

Huisartsen worden opgeroepen om patiënten door te verwijzen naar de contact tracers, die het attest eveneens kunnen afleveren. "Indien patiënten effectief ziek zijn, voelen we ons wel verantwoordelijk om een ziekteattest te schrijven.” 

“We willen vermijden dat de patiënt de dupe is van deze actie, en roepen werkgevers op om zich begripvol op te stellen. Een sms van contact tracing zou voldoende moeten zijn, een effectief attest volgt later.” 

“Sinds mei moeten we als arts opnieuw de specifiek geëiste attesten van medische diensten invullen, hoewel er in de periode van 18 maart tot 4 mei begrip was voor de toegenomen drukte en het standaardattest van afwezigheid aanvaard werd. Wij vragen om opnieuw dezelfde flexibiliteit te hanteren.”