Kankerverwekkende stof in mondmaskers zorgt voor mogelijk gezondheidsrisico

door: MRO
Mondmasker - Avrox
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn titaniumdioxidedeeltjes aanwezig in mondmaskers en dat kan mogelijk een gezondheidsrisico opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano.

Sciensano voerde onderzoek op mondmaskers op de Belgische markt en daaruit blijkt dat titaniumdioxide volop wordt gebruikt in de productie van mondmaskers. De hoeveelheden variëren sterk.

"Titaniumdioxide deeltjes worden ingedeeld bij de stoffen die bij inademing mogelijk kankerverwekkend zijn voor de mens. In tegenstelling tot de deeltjes binnenin de vezels zouden de deeltjes aan het oppervlak van de vezels mogelijk kunnen vrijkomen", meldt Sciensano.

Op dit ogenblik is er geen betrouwbare methode om de werkelijke blootstelling aan losgekomen deeltjes uit mondmaskers te meten. Daarom heeft Sciensano het vrijkomen van deze partikels en het eventuele gezondheidsrisico wiskundig benaderd. Daarbij werd verondersteld dat het mondmasker intensief gedragen wordt. Mogelijk kan dat leiden tot een overschatting van de eventuele gezondheidsrisico’s.

"Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat titaniumdioxidedeeltjes daadwerkelijk in grote aantallen zouden vrijkomen, maar sommige maskers bevatten zoveel titaniumdioxide dat een eventueel risico niet uit te sluiten is", besluit Sciensano, dat verder onderzoek zal voeren.

Altijd mee? Download gratis de app van Redactie24