Marc Van Ranst begrijpt coronamoeheid en heeft daarom belangrijk advies voor burgemeesters

door: MRO
viroloog Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst begrijpt dat er een coronamoeheid optreedt bij de bevolking. De viroloog pleit er dan ook voor om de mondmaskerverplichting te versoepelen, maar hij beklemtoont eveneens dat we onze sociale contacten zullen moeten blijven beperken.

"Iedereen is het een beetje beu en dan volgt men de regels niet zo geweldig goed op. Dat is allemaal te begrijpen", vertelt Marc Van Ranst aan VTM Nieuws.

"Wat heel belangrijk is om nu te doen is zorgen dat de excessen in de coronaregeltjes, zoals mondmaskers op plaatsen waar het niet nuttig is, er uit te halen. Elke keer wanneer u een mondmasker moet opzetten in een lege straat, dan begin je intern te revolteren en dat leidt tot een ondergraving van het draagvlak."

"Enkel op de plaatsen waar het nuttig is, drukke plaatsen moet je een mondmasker dragen. Wanneer er in de buurt niemand is die je kan beschermen, want daar gaat het over, dan heeft het geen zin."

"De burgemeesters moeten proberen dat op die manier in hun gemeentelijk reglement in te schrijven want anders verlies je elke dag draagvlak."

Sociale bubbel

"Iedereen is de bubbel beu, maar een beperking in sociale contacten gaan we sowieso moeten doen. Wanneer men die bubbel afschaft, zal men toch een alternatief moeten vinden om de mogelijkheden van het virus om van de ene op de andere persoon over te gaan, te beperken."