Marc Van Ranst heeft zijn vraagtekens bij het Overlegcomité: “Ze moeten één iets kiezen”

door: BVDO
Marc Van Ranst viroloog
Afbeelding bron: Photonews

De experts zijn alvast duidelijk. Versoepelingen zijn totaal niet aan de orde op het Overlegcomité van morgen. Maar politiek gezien is er wel iets nodig.

De verwachtingen bij de bevolking zijn hooggespannen voor het Overlegcomité van morgen. Als er versoepelingen komen, dan gaat dit zo goed als zeker naar buitenactiviteiten. “Het is en blijft een politieke keuze”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan Het Nieuwsblad.

Want de cijfers blijven niet goed, ook al is de explosie er niet gekomen. “De exponentiële groei is uitgebleven, maar de cijfers zijn niet van die aard dat er nu veel reden is tot versoepelen. Zeker op het moment dat onze buurlanden eigenlijk aan het verstrengen zijn.”

Een grotere buitenbubbel lijkt het enige compromis. “Als je dan toch iets wil doorvoeren, is dat het veiligste. Maar dan hoort je ook minister Ben Weyts die graag de scholen helemaal wil openen. Dat is ook een nobel doel. Zowel de scholen als de grotere buitenbubbel zullen bijdragen aan het welzijn van de mensen. Maar beiden kan momenteel niet. De politiek moet beslissen wat ze het belangrijkste vindt.”