Marc Van Ranst waarschuwt: “Dat zijn dingen die de mensen niet begrijpen”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst vindt het niet te begrijpen dat Knokke-Heist een volledig verbod op binnenactiviteiten instelt om corona tegen te houden.

De burgemeester van Knokke-Heist heeft alle binnenactiviteiten in de gemeente opgeschort, om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

Voor viroloog Marc Van Ranst is dat een onnodige maatregel. “Ik denk dat als men extra maatregelen wil nemen, men die beter federaal zou nemen of in ieder geval in een groter gebied dan in één gemeente”, zegt Van Ranst bij VRT Nieuws.

De viroloog meent dat eerst moet gekeken worden wat het effect is van de herinvoering van mondmaskers op verschillende plaatsen, net als het effect van het Covid Safe Ticket.

In het verleden liep het al fout met dergelijke, lokale beslissingen. “Dan krijg je een soort profileringsdrang. We hebben dat nog gezien, toen bijvoorbeeld de mondmaskers buiten werden opgelegd.”

Dat zorgde voor onnodige maatregelen. “Dat was de bedoeling om enkel te doen in de meest drukke straten. Maar dan had je burgemeesters die dat overal, ook in de veldstraatjes, gingen verplichten. En dat zijn dan net de dingen die mensen niet begrijpen. Het is ook bijzonder vermoeiend voor de mensen.”