Mensen twijfelen aan vaccin van AstraZeneca: Vaccinologe schept duidelijkheid

door: MRO
Vaccin - AstraZeneca
Afbeelding bron: Photonews

Het vaccin van AstraZeneca heeft intussen bij veel mensen een negatieve bijklank gekregen. Dat komt vooral omdat het -voorlopig- niet wordt toegediend bij oudere mensen.

Oudere mensen niet worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca omdat er voorlopig onvoldoende gegevens bekend zijn over het effect bij ouderen. "Dat heeft eigenlijk te maken met het feit dat we van het AstraZeneca-vaccin nog geen duidelijke gegevens hebben over de werkzaamheid bij ouderen", legt vaccinologe Corinne Vandermeulen uit in De Ochtend op Radio 1.

"Bij onze oudere bevolking willen we die gegevens toch graag zien omdat ons immuunsysteem minder goed werkt naarmate we ouder worden. We kunnen dan ook minder goed reageren op vaccins."

Corrine benadrukt dat het wel een goed vaccin is. "Het vaccin beschermt 100% tegen ernstige covid-ziekte, tegen hospitalisatie en overlijden. Dat is uiteindelijk waar we voor gaan. In afwachting van die gegevens kunnen we dit vaccin perfect gebruiken bij mensen die jonger zijn dan 55 jaar."

Corinne Vandermeulen heeft zelf een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. "Ik heb daar enkel probleem mee, dat is prima voor mij."