Moeten de scholen dicht? Minister Weyts kan niet rond spectaculaire stijging aantal besmettingen

door: BVDO
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

De besmettingen in ons land zitten in stijgende lijn. Naast de werkvloer lijkt ook het onderwijs daar voor een groot deel voor te zorgen.

De versoepelingen die in het onderwijs gepland waren, worden on hold gezet. “Onze vaste ambitie blijft om voor iedereen voltijds contactonderwijs in te voeren na de paasvakantie, maar daarom zouden we nu met deze cijfers die week beter schrappen”, zei Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bij VTM Nieuws. “In het lager onderwijs willen we het ook nog veiliger maken, en moeten we naar een mondmaskerplicht voor het vijfde en zesde leerjaar gaan tot aan de vakantie.”

De besmettingscijfers van de voorbije week in het onderwijs zijn ronduit onthutsend te noemen. De stijging van het aantal leerkrachten in quarantaine bedroeg deze week maar liefst 230 procent. Als het over effectieve besmettingen gaat, spreken we van een stijging van 98 procent. Bij leerlingen gaat het om een stijging van 65 procent in quarantaine en 45 procent met besmetting.

Minister Weyts vraagt de regering dan ook om het onderwijspersoneel voorrang te geven bij vaccinaties om de scholen open te kunnen houden. “We handelen uit voorzorg, zodat de lagere scholen open kunnen blijven, zodat de secundaire scholen opnieuw volledig open kunnen en zodat het toch zo veilig mogelijk blijft voor leerkrachten en leerlingen”, zegt de minister nog. “Dit zijn geen leuke beslissingen. Maar we nemen onze verantwoordelijkheid om leerkrachten én leerlingen te beschermen.”