Is plan van Overlegcomité haalbaar? Steven Van Gucht geeft zijn mening

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht heeft tijdens een persconferentie van het Crisiscentrum zijn mening gegeven over de versoepelingen die eraan zitten te komen.

"Het Overlegcomité heeft ons deze week hoop gegeven, met een plan voor toekomstige versoepelingen. De focus zal daarbij op buitenactiviteiten liggen in april en mei, en binnenactiviteiten vanaf juni", zei Van Gucht.

"We denken dat dit plan haalbaar is, maar zeker niet vanzelfsprekend. We snakken terecht naar meer vrijheid. Maar besef wel dat de huidige maatregelen voorlopig nog steeds essentieel blijven om de curve te doen ombuigen."

Vaccin

"Het vaccin zal ons op termijn helpen. Maar voorlopig is de vaccinatiegraad nog te laag om een substantiële impact te hebben. Vergeet ook niet dat bij de mensen die momenteel in het ziekenhuis belanden, er ook veel mensen zijn van middelbare leeftijd, of jonge senioren, waarvan 20 tot 30 procent geen onderliggende aandoeningen heeft. Het zal nog weken wachten zijn voor ook deze categorie van mensen gevaccineerd zal zijn."

"Denk er dus aan om je contacten binnen te beperken tot dat ene knuffelcontact. Spreek verder vooral buiten af en laat je testen wanneer je symptomen hebt, ook bij milde verkoudheidsklachten."