Premier De Croo snoeihard in Kamer: “Ik heb geen schaamte voor beslissingen”

door: BVDO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo daagde vanmiddag toch op om de Kamer tijdens het vragenuurtje te woord te staan. En daarbij ging hij stevig te keer over de genomen maatregelen.

Hij deed dat om 13.15 uur, een uur vroeger dan normaal voorzien was omdat hij ook de EU-top wou bijwonen. Normaal ging de premier niet naar de Kamer komen, maar Vlaams Belang had gedreigd hem te vorderen.

“Maandag en dinsdag was het duidelijk dat de situatie versneld aan het verslechteren was”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer. “Daarom heb ik toen gevraagd om zo snel mogelijk het Overlegcomité samen te roepen. Ook heb ik een nieuw advies gevraagd aan de experten om de blijvende lineaire stijging stil te kunnen leggen. Iedereen was het eens dat er een afkoelingsperiode nodig was, in alle geledingen van het maatschappij.”

In de Vlaamse regering was er enorm veel kritiek op de beslissingen. “Alle regeringen in het land hebben zich aan de maatregelen verbonden. Ik heb alle minister-presidenten horen zeggen dat de beslissingen nodig waren en de beslissingen horen verdedigen, en zo hoort het ook. De enige weg vooruit.”

Volgens de premier is het nu geen tijd voor politieke spelletjes. “De pandemie verdraagt geen politiek. Die pandemie heeft crisisbeheer en wendbaarheid nodig en koelbloedigheid. Dat wil zeggen dat je moet bijsturen als de situatie verandert, en dat je dan plannen moet opbergen. Ik heb geen schaamte om te zeggen dat ik meteen bijstuur als onze bevolking in gevaar is. Dat is wat de bevolking van ons verwacht. En ja, dat is soms een les in nederigheid, voor ons allemaal.”