Steven Van Gucht geeft uitleg over onaangename maatregel: Anale coronatests

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

In China is men gestart met het gebruiken van anale coronatests bij mensen die het virus opliepen en in quarantaine verblijven.

Volgens artsen zou deze methode, waarbij het staafje drie tot vijf centimeter anaal wordt ingebracht, efficiënter zijn in het opsporen van Covid-19. Het virus zou langer in de darmen of in de stoelgang aanwezig blijven dan in de luchtwegen, verklaarde een arts aan CCTV.

"We stelden vast dat sommige asymptomatische patiënten snel herstellen. Het is mogelijk dat er geen spoor van het virus in hun keel aanwezig is na drie tot vijf dagen. Maar het virus blijft langer aanwezig in monsters uit het spijsverteringskanaal en uitwerpselen. Anale uitstrijkjes zouden de kans op een gemiste diagnose verkleinen."

Viroloog Steven Van Gucht reageerde op dit nieuws tegenover de VRT: "De Chinezen gaan voor nul risico. Ze proberen te voorkomen dat iemand die uit quarantaine komt, het virus nog zou doorgeven. Bij ons is dat niet aan de orde en is van anale staalafnames geen sprake."