Van Ranst legt uit wanneer er een nieuwe lockdown komt: "Dan moet ook België naar de noodrem grijpen"

door: MRO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Nederland gaat in lockdown en de kans wordt steeds groter dat ook België niet aan een nieuwe lockdown zal ontsnappen. Viroloog Marc Van Ranst legt uit wanneer ook ons land naar de noodrem zal moeten grijpen.

"Omikron is er en zal hetzelfde effect, dezelfde stijging gaan geven in alle landen", benadrukt Van Ranst bij VTM Nieuws. "Gaat men een risico nemen of gaat men proberen om dat risico niet te nemen en toch naar een lockdown te gaan? Beide scenario's zijn compleet onwenselijk. Er is hier geen enkele aangename oplossing voor."

"Je moet altijd rekening houden met een lockdown. Dat is de noodrem die er altijd is en die je op een bepaald moment moet gaan inroepen We hadden gedacht dat we dat nooit meer zouden doen, maar we zijn daar achterhaald door nieuwe varianten en dat is een probleem."

Op Twitter legt Marc Van Ranst uit dat ook België naar de noodrem van de lockdown zal moeten grijpen indien de omikronvariant even ziekmakend is als de deltavariant.

"In Nederland hebben ze inderdaad iets meer omikron, minder dan de helft van onze ICU-bedden, en minder boosterprikken. Maar wanneer omikron nu even ziekteverwekkend blijkt als delta, is dit irrelevant. En dan gaan meer en meer landen, inclusief België, naar de noodrem moeten grijpen."