Viroloog Johan Neyts legt haarfijn uit: "Daarom is na vaccinatie nog een tweede prik nodig"

door: STS
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Johan Neyts heeft uitgelegd waarom we 21 à 28 dagen na de eerste dosis met het Pfizer-vaccin nog een tweede prik nodig hebben.

"Bij heel wat vaccins zie je dat er twee of meerdere dosissen nodig zijn. Bij een eerste dosis krijg je een opbouw van immuniteit. Vaak heb je dan een tweede dosis nodig om die immuniteit nog te versterken en om een soort van geheugen op te bouwen in het immuunsysteem, zodanig dat dit ook na langere tijd het virus herkent", zei Neyts op Radio 1.

"Anderzijds: als je ziet hoe explosief de epidemie woedt in het Verenigd Koninkrijk, moet je out of the box durven denken. Men heeft daar beslist om pas 12 weken na de eerste dosis de tweede dosis te gaan toedienen. Dat wordt dus uitgesteld, om zoveel mogelijk mensen via de eerste prik een basisimmuniteit te geven."

Neyts denkt dat deze afwijking van de planning in België niet nodig is. "Ik denk dat de cijfers bij ons de juiste kans uitgaan, dat we niet moeten panikeren en het moeten houden bij die twee dosissen."