Viroloog Johan Neyts snoeihard: “Zo had dit allemaal vermeden kunnen worden”

door: BVDO
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

‘Zorg dat dit de laatste pandemie is.’ Met dat rapport pakken experten uit, in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens de experten is de coronapandemie wereldwijd op een heel slechte manier aangepakt. “Met wat er aanbevolen wordt, moet het in principe mogelijk zijn dat dit de laatste pandemie was”, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven) in ‘Terzake’ op Canvas.

Volgens Neyts moeten nieuwe virussen veel sneller opgespoord worden. “Je moet het snel kunnen detecteren. Daarvoor heb je snelle methoden nodig. Die kunnen we ontwikkelen, want we leven in een hoogtechnologische maatschappij.”

De waarschuwing voor coronavirussen kwam er al in 2013. “Toen heb ik in een publicatie al een eerste keer gezegd dat we coronaremmers moesten ontwikkelen, omdat coronavirussen een probleem konden worden. En op 20 september 2019 heb ik op een congres in Wuhan herhaald dat de wereld niet voorbereid was op een volgende pandemie en dat we snelle testsystemen moesten uitwerken en virusremmers moesten ontwikkelen.”

Als het nodige op poten had gestaan, dan was de pandemie te vermijden geweest. “We hadden die voor coronaremmers in vredestijd kunnen ontwikkelen, zodat we klaar waren voor de eerste gevallen. Dan had je de eerste patiënten kunnen behandelen, net als de artsen en de mensen met wie ze in contact kwamen. Dan had je die eerste uitbraak de kop in kunnen drukken, nog voor het een epidemie of een pandemie was. Je moet zoiets in het begin proberen te stoppen.”