Wanneer bereiken we de veilige zone? Geert Molenberghs maakt een inschatting

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

We worden nu al maandenlang geconfronteerd met strenge coronamaatregelen en dat begint voor iedereen zwaar te wegen, zeker tijdens de feestdagen. Toch is het belangrijk vol te houden want als we nu niet op onze tanden bijten, zal het nog veel langer duren vooraleer we in de veilige zone geraken.

Als veilige zone stelde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke minder dan 800 besmettingen en minder dan 75 hospitalisaties per dag voorop. Eerder modellen hadden voorspeld dat we hier eind december zouden geraken.

"De curves lopen omhoog en dat betekent dat de voorspelling dat we rond de jaarwisseling in de veilige zone zouden komen van 75 hospitalisaties per dag niet doorgaat", stelt biostatisticus Geert Molenberghs in het Journaal op VRT.

Die voorspelling schuift met enkele weken op, tenzij velen toch de maatregelen niet zouden volgen met Kerstmis en Nieuwjaar. "Als we het contactgedrag behouden zoals het is, dan zien we dat verschuiven naar eind januari."

"Maar als we de kerstvakantie verkeerd zouden aanpakken en we zouden teveel contacten hebben, dan kan het al in de richting van maart beginnen evolueren", aldus professor Geert Molenberghs.