Dierenartsen waarschuwen baasjes van katten en honden: "Elk jaar met Pasen piek van deze incidenten"

door: STS
hond en kat
Afbeelding bron: Shutterstock.com

AniCura, een familie van dierenklinieken en dierenartsenpraktijken, waarschuwt de eigenaars van honden en katten nu Pasen voor de deur staat.

"De feestvreugde van Pasen kan snel overschaduwd worden wanneer onze huisdieren ook van de chocolade smullen", klinkt het.

"Chocolade kan gevaarlijk zijn voor honden en katten, soms met onomkeerbare gevolgen. Jaarlijks zien we een piek in het aantal chocoladevergiftigingen en andere incidenten tijdens de paasperiode", getuigt Fanny Ortmans, Dierenarts bij AniCura Dierenkliniek ADK.

"De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid theobromine, de stof die voor de bittere smaak zorgt, in de chocolade en het gewicht van het dier. Een eitje van 10 gram zal dus niet meteen een toxisch effect hebben, maar je let er best op dat je dier niet nog meer chocolade eet."

"Ook dagelijks een kleine hoeveelheid chocolade kan zich opstapelen en leiden tot een vergiftiging."

Symptomen

"Wanneer een dier te veel chocolade at, zijn de symptomen zichtbaar na één tot vier uur. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, hyperactiviteit, snelle hartslag, hoge bloeddruk, stuiptrekkingen, maar soms ook de dood."

Versiering en planten

"Veel chocoladevergiftigingen gebeuren door chocolade-eieren die in de tuin verstopt zijn of achterblijven en door de katten of honden gevonden en opgegeten worden. Ook chocolade die onbewaakt op tafel staat, is risicovol."

"Ook accessoires zoals versierde paastakken, knuffelkonijnen of bloemstukken kunnen een veiligheidsrisico vormen. Versieringen zoals slingers, linten en kleine speeltjes of decoratieve voorwerpen kunnen gemakkelijk worden ingeslikt en leiden tot verstikking of obstructie van de luchtwegen."

"Ten slotte zijn sommige seizoensplanten, zoals tulpen en narcissen, zeer giftig voor honden en katten. Aan deze bloemen likken of ze opeten, kan bij katten en honden mond- en keelirritatie, braken of buikpijn veroorzaken."

"Bij de meest giftige delen van de plant, zoals de bol, dan kan dat zelfs leiden tot hart- en ademhalingsproblemen. Let dus op met bloemen op tafel of in de tuin en kies voor andere mooie voorjaarsbloeiers", besluit de dierenarts.