Hondentrainer waarschuwt voor belangrijke valkuilen bij het trainen van je hond

door: WVDS

Pieter Bruynseels is hondentrainer in bijberoep. En onlangs werd hem een prestigieus keurmerk toegekend van de bekende Nederlandse hondentrainer Martin Gaus. 

“Onlangs heb ik de eer gehad om het dierenwelzijnskeurmerk van Martin Gaus in ontvangst te mogen nemen. Het is een leuke onderscheiding voor mij als dieren professional”, klinkt het trots bij Pieter. 

Trainen op een positieve manier

Pieter Bruynseels geeft vanuit zijn woonplaats in Voortkapel bij Westerlo hondentrainingen op maat op een wel heel specifieke manier. “Wij trainen honden op een positief manier, zonder fysieke correcties.”

“Een heel belangrijk punt daarbij is dat we al van in het begin gaan zorgen dat de hond niet in de fout kan gaan door te werken met beloningen”, verduidelijkt Pieter zijn bijzondere aanpak. 

“Die beloning niet geven, fout gedrag negeren of gewoon weggaan uit de situatie, is soms al genoeg om het gedrag van een hond te corrigeren.” 

Puppy's en koppige rassen

“Niet elk ras is even gemakkelijk om te trainen. Bij puppy’s en honden die vrij koppig zijn van aard is het belangrijk om oefeningen niet meer dan 3-4 keer te doen. Puppy’s kunnen ook zoveel prikkels niet aan tegelijkertijd. Spelen tussendoor is heel belangrijk.”

Valkuilen

Pieter ziet twee duidelijk valkuilen bij mensen wanneer ze hun hond willen laten gehoorzamen. “Er zijn twee grote valkuilen in trainingen met honden waarbij honden en baasjes gefrustreerd kunnen raken.” 

“Bij honden waar het goed gaat willen de baasjes verder blijven trainen, maar dan gaat de hond slordiger worden in zijn oefeningen.”

“En in de andere situatie doet de hond het niet goed, maar weet de eigenaar dat hij het wél kan. Dan kan het zijn dat de hond al te veel prikkels heeft gehad of een slechte dag heeft. Dan is een andere oefening doen en later terugkomen op de eerdere een oplossing.”