Wat te doen indien een hond jou of je hond aanvalt? Experte geeft waardevolle tips

door: STS
Hond
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Regelmatig lezen we dat een hond iemand gebeten heeft, vaak met vreselijke gevolgen. Wat kan je doen indien je zelf wordt aangevallen? Of wanneer je eigen trouwe viervoeter een doelwit wordt?

Alleen deze week al was er het nieuws dat een loslopende Stafford een poedel doodbeet in Antwerpen en dat een pitbull in Kapellen mensen beet.

Wat kan je doen wanneer een agressieve hond jouw hond te grazen wil nemen? Dierengedragstherapeute Sarah Schaerlaeckens legde het uit op Radio 2.

"Veel mensen gaan trekken aan de bijtende hond. Maar dat is het slechtste wat je kan doen, want het maakt de schade vaak veel erger."

"Wat je zou kunnen doen, is de hond bij de achterpoten nemen. Dat is een techniek die vaak wordt toegepast. De hond verliest dan zijn evenwicht en zal vaak zijn beet loslaten."

"Daar moet je zelf heel voorzichtig bij zijn, want een hond die in zo'n gevecht zit, zou ook in het rond kunnen bijten. Het is niet veilig om te doen, maar het is vaak wel de enige manier om de hond te doen loslaten."

Joggen

Wat als je zelf wordt aangevallen tijdens het wandelen of joggen? "Als je als jogger een loslopende hond achter je hebt, is het best om te stoppen en stil te gaan staan. Als je blijft weglopen, kan dat een trigger zijn voor een hond om achter je aan te blijven lopen."

"Je kan je best niet rechtstreeks naar de hond keren, dat kan ook een trigger zijn. Het is altijd beter om je een beetje zijdelings op te stellen. Dat kalmeert een beetje en je kan de hond vanuit je ooghoeken in de gaten houden."

Download nu de gratis app van Redactie24