Bewaar je chocolade best in de koelkast? Dit is het verrassend antwoord

door: MRO
chocolade
Afbeelding bron: Pixabay

Velen van ons zijn geneigd om chocolade in de koelkast te bewaren, in de veronderstelling dat dit de houdbaarheid en kwaliteit zal verbeteren. Dit is eigenlijk een veelgemaakte fout. 

Het gaat vooral om de smaak en textuur van chocolade. Wanneer chocolade in de koelkast wordt bewaard, kan dit de smaak en structuur negatief beïnvloeden. Dit komt door twee belangrijke factoren: condensatie en temperatuur.

Condensatie is het proces waarbij waterdamp zich omzet in water. Wanneer je chocolade uit de koelkast haalt, kan de plotselinge verandering in temperatuur ervoor zorgen dat er condens op de chocolade ontstaat. Dit kan ertoe leiden dat de suiker in de chocolade gaat oplossen, waardoor de structuur en smaak worden aangetast. 

Bewaar chocolade op de juiste temperatuur

Dit is een van de grootste redenen waarom je chocolade beter niet in de koelkast kunt bewaren. Chocolade heeft een ideale bewaartemperatuur tussen 15 en 18 graden Celsius. Als je chocolade te koud bewaart, zal die niet bederven. Wel verandert het de kleur en textuur, waardoor het minder aangenaam is om te eten.

Bovendien kan chocolade andere geuren in de koelkast absorberen, wat de smaak kan beïnvloeden. Het is daarom het beste om chocolade op een koele, droge plaats te bewaren, weg van sterke geuren.

Hoe kan je chocolade best bewaren?

De ideale plek om chocolade te bewaren is in een koele, donkere en droge ruimte. Het moet ook worden bewaard in een afgesloten bakje of zakje om te voorkomen dat het andere smaken oppikt.