Expert geschrokken van huismerk: “Die rijstpap lijkt wel botox”

door: PMN
Jumbo HB
Afbeelding bron: Shutterstock / PixelBiss

We lieten onze huisexpert Henri Bergmans proeven van rijstpap. Het gaat om de huismerken van Lidl, Jumbo, Aldi en Colruyt.
 

RIJSTPAP Jumbo – 3/10
Droomdessert

"Dit is geen rijstpap, maar pudding. Het lijkt wel botox! In de bovenste laag zit geen enkele rijstkorrel. Je moet de rijstkorrels erin zoeken, en dat is geen goed teken. Dit is een gesuikerde pap met bindmiddel, waardoor het heel blubberig aanvoelt. Een goede rijstpap mag je niet binden; dat doen de zetmelen vanzelf. Bovendien hoort er echte saffraan in te zitten."

RIJSTPAP Colruyt – 5/10
Everyday

"De kleur spreekt me niet aan. Volgens mij zit er geen saffraan in, maar wel gelatine. Het is geen 100% melk en rijst, en dat proef je. Dit lijkt eerder op vanillepap dan op rijstpap. Er is duidelijk iets toegevoegd om het dikker te maken, en de rijstkorrels zijn plat gekookt. Bovendien plakt deze rijstpap in de mond."

RIJSTPAP Lidl – 5/10
Milbona

"Deze rijstpap is melkachtiger en zachter, maar de rijstkorrels zijn nog redelijk hard. De vanillesmaak is overdreven, terwijl vanille eigenlijk niet in rijstpap thuishoort. Daarnaast mis ik saffraan. De rijstpap is ook te waterachtig, waarschijnlijk door het gebruik van magere melk."

RIJSTPAP Aldi – 6/10
Ursi

"Deze rijstpap smaakt duidelijk meer naar melk en minder naar vanille, wat positief is. Het is ook niet te zoet, wat betekent dat je er zelf nog bruine suiker bij kunt doen. Ik vermoed dat deze rijstpap wel bijgebonden is, maar de structuur en smaak zitten goed. Dit is de beste rijstpap die ik heb geproefd, al is er nog steeds te veel vanille aanwezig."

Conclusie
"Je kan beter geen rijstpap van een huismerk eten. Ik eet nochtans graag rijstpap, maar geen van deze varianten kan me overtuigen. Er ontbreekt telkens iets essentieels. In geen enkele rijstpap zit saffraan, waarschijnlijk omdat het te duur is."

Wie is Henri Bergmans?
Henri Bergmans startte op zijn 15 jaar in de hotelschool. Hij studeerde af en begon te werken in een michelinsterrenzaak. Hij was vervolgens maître hotel in de pits in Zolder op circuit. Daarna gaf hij lange tijd les in een hotelschool en nam met zijn leerlingen deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland.