Ongelooflijk: Moeder houdt gezond dochtertje zes jaar lang aan rolstoel gekluisterd

door: STS
Rolstoel
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een moeder heeft haar dochtertje zes jaar lang onnodig in een rolstoel laten zitten en het kind talloze overbodige medische tests en behandelingen laten ondergaan.

Tussen 2011 en 2018 gaf de Britse moeder aan artsen een overdreven of foutief beeld van de gezondheid en het gedrag van haar kind. Ze deed het lijken alsof het meisje aan oncontroleerbare epilepsie en autisme leed, alsook aan een aantal andere aandoeningen.

Het meisje werd buitensporig onderzocht, haar scholing werd verstoord en ze kreeg medicatie die anders mogelijk niet voorgeschreven zou zijn. Een van de medicijnen had haar gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden.

Kunstmatige voeding

Volgens de rechter deed de moeder tegenover de buitenwereld alsof ze een gehandicapt kind had, met een levensbedreigende aandoening, dat een rolstoel nodig had, naar een speciale school moest, een speciaal dieet moest volgen en op een bepaald moment zelfs kunstmatig gevoed moest worden. Maar dat beeld veranderde zodra het meisje gescheiden werd van haar moeder. "Het werd snel duidelijk dat het om een normaal kind gaat. Een diagnose van epilepsie is er niet, ze vertoont geen kenmerken van autisme, ze is fysiek vrij normaal en energiek."

Aanvallen

Het meisje had wel enkele aanvallen gekregen op zeer jonge leeftijd. Mogelijk zorgden die ervoor dat de moeder later tijdens haar opvoeding overreageerde. Maar volgens de rechter was het gedrag van de moeder toch verre van redelijk. "Dit moet verder onderzocht worden."

Het meisje woont nu tijdelijk bij familieleden. Er zal nog beslist moeten worden over wie op langere termijn voor haar zal zorgen.