“Probleem van racisme bij de politie is heel ernstig en moet serieus aangepakt worden”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De zaak-Chovanec, de Slovaakse man die overleed na hardhandig politie-optreden op de luchthaven van Charleroi, doet heel wat stof opwaaien. PVDA-voorzitter Peter Mertens benadrukt dat er een ernstig probleem is van extreemrechtse infiltratie bij de politie en vraagt dat dit streng wordt aangepakt.

“Ik vind dit schrikwekkend en onvoorstelbaar. Er zijn ongelooflijk veel agenten die goed hun werk doen. Maar het feit dat men die extreemrechtse infiltratie in de politie niet aanpakt, zorgt voor een smet op de hele politie”, zegt Peter Mertens in gesprek met Redactie24.

“Er is ook die gesloten Facebook groep die onthuld werd door de nieuwssite Apache, die gevolgd wordt door 6.000 agenten  en waar heel extreemrechtse praat wordt gepost. Er wordt gesproken over ongedierte dat hard moet aangepakt worden. Die racistische ondertoon en de straffeloosheid die daarrond heerst, vind ik echt een probleem.”

Probleem niet opgelost met ontslag van Jan Jambon

“Het probleem van racisme binnen de politie is heel ernstig en moet serieus worden aangepakt. Dat is geen kwestie van alleen Jan Jambon, maar van de hele regering en de politietop . Dat serieus aanpakken is ook nodig om alle goede agenten te beschermen. Die zijn immers vaak als eerste slachtoffer van extreemrechts.”

Jan Jambon heeft als minister van Binnenlandse Zaken een verantwoordelijkheid gedragen om dat te laten bestaan en daar niets tegen te ondernemen. Ik vind dat Jan Jambon niet kan aanblijven, er is iemand in een cel gestorven, maar het is niet met het ontslag van Jambon dat het probleem wordt opgelost.”