Jan Jambon is heel duidelijk over zaak Chovanec: "Toen besefte ik wel dat het zwaar misgelopen was"

door: PMN
Jan jambon
Afbeelding bron: Photonews

Jan Jambon spreekt vandaag in de Kamercommissie over zaak Chovanec. Jambon was toen Minister van Binnenlandse Zaken. Hij zegt dat hij 2,5 jaar geleden over onvoldoende bezwarende informatie beschikte om een tuchtonderzoek te starten.

Jambon zei aan de Kamercommissie dat hij alleen maar een verslag had waarin geen sprake was van een hardhandig optreden in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. Dat meldt VRTNWS.

Pas toen Jambon de camerabeelden van het hardhandige optreden onlangs zag, besefte hij dat het zwaar fout gelopen was. Maar hij had destijds geen mogelijkheid om een tuchtonderzoek op te starten. "Die veronderstellen dat ik als minister in het bezit ben van informatie of van feiten die verantwoorden dat ik dergelijke bijkomende acties onderneem of mij in staat stellen tegen bepaalde mensen van de politie tucht te ondernemen of een ordemaatregel te laten stellen. Het vereist duidelijke aanwijzingen of strafrechtelijke of tuchtrechterlijke feiten. Over dergelijke informatie beschikte ik toen niet", licht Jambon toe.

Jambon is ook niet te spreken over het gerecht van Charleroi. Het parket nam de beelden in beslag zonder de top van de politie of Binnenlandse Zaken in te lichten. Jambon zegt dat hij daardoor niet wist dat de agenten over schreef waren gegaan. Hij kon hen daardoor ook niet schorsen.

"Binnen de gerechtelijke procedure heeft men natuurlijk heel snel die beelden gezien", zegt Jambon. "Het onderzoeksteam heeft ons niet gecontacteerd. Nochtans is het wel de bedoeling dat dit zou gebeuren."