Duidelijke waarschuwing: "Toenemend fenomeen, deze fraude, en ze komen aan je deur"

door: STS
Deurbel
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Safeonweb, het parket van Antwerpen en Febelfin, de federatie van de Belgische banksector, willen iedereen waarschuwen. Er is een toenemend fenomeen van fraude.

Het gaat om kaartophalers. "Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze bij jou thuis langs te komen om je bankkaart en pincode in handen te krijgen", klinkt het.

"Eerst bellen ze je op om je te verwittigen dat je bankkaart vervangen moet worden wegens een probleem of omdat die vervallen zou zijn. Soms versturen ze ook een voorafgaand phishing-bericht."

Vertrouwen winnen

"De fraudeurs gaan georganiseerd te werk en doen er alles aan om je vertrouwen te winnen. Ze vragen of ze thuis kunnen langskomen om de bankkaart op te halen. Soms vragen ze ook om je pincode te delen of in te loggen met internetbankieren, waarbij ze meekijken om je pincode te zien. In sommige gevallen nemen ze waardevolle spullen mee, zoals cash of juwelen."

Dit moet je doen om geen slachtoffer te worden: "Wees op je hoede en onthoud dat een echte bankmedewerker nooit aan de deur zal komen om je bankkaart, pincode of waardevolle spullen op te halen."

Hoe herken je kaartophalers?

Opvallend is dat het vaak om jonge daders gaat, soms zijn het zelfs minderjarigen. Het parket stelt vast dat veel van de oplichters jongeren tussen 15 en 25 jaar zijn.

"Ze doen er alles aan om zo snel mogelijk bij je thuis langs te komen en dit soms ook op rare tijdstippen: ’s morgens vroeg, ’s avonds laat, of in het weekend. Ze verschijnen heel snel na of zelfs tijdens het telefonisch contact. Ze zien er vaak niet uit als bankmedewerkers en zijn (erg) jong."