Hoelang moet moordenaar van Ilse Uyttersprot in de cel blijven? Prof geeft uitleg

door: STS
Ilse Uyttersprot
Afbeelding bron: Photonews

Jurgen Demesmaeker werd deze week voor assisen veroordeeld voor de moord op Ilse Uyttersprot. Professor Strafrecht aan de Universiteit van Gent Tom Vander Beken gaat dieper in op de straf die Demesmaeker kreeg opgelegd.

"Wat de gevangenisstraf betreft, dat spreekt voor zich. Dertig jaar is dertig jaar gevangenisstraf, waarbij de betrokkene effectief naar de gevangenis moet gaan en de straf moet uitzitten", zei Vander Beken op TV Oost.

"Die bijkomende straf - de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank - betekent dat hij na de hoofdstraf nog vijf jaar ter beschikking blijft van de strafuitvoeringsrechtbank. Dat kan betekenen dat de betrokkene ook nog in de gevangenis verblijft, en dat het dus 35 jaar is."

"Dat is toch wel een bijzondere straf. het is een straf die na de straf komt, iets wat men extra doet. Dat is voorbehouden voor daders van wie men zegt: ze zijn bijzonder gevaarlijk, een gewone gevangenisstraf volstaat niet, daar moet nog iets bijkomen."

"Het is geen gewone verlenging van de gevangenisstraf, maar iets wat komt na de gevangenisstraf."

Demesmaeker kan ten vroegste na 15 jaar cel vragen om voorwaardelijk vrij te komen. Aangezien hij al drie jaar in voorhechtenis zat, zal hij die aanvraag in 2035 kunnen indienen. Hij zou in het geval van een vervroegde vrijlating strenge voorwaarden opgelegd krijgen en jarenlang onder het toezicht van Justitie blijven.