Let op voor fraude via WhatsApp: 144 mensen opgelicht voor 304.448 euro

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay

Fraude via WhatsApp is stevig in opmars. Enkel in het arrondissement Antwerpen werden voor de periode van 1 januari tot 7 oktober 144 feiten geregistreerd en in totaal spreken we over een nadeel van liefst 304 448,37 euro. 

Het Openbaar Ministerie en de politie waarschuwen daarom voor deze vorm van oplichting. 

Bij oplichting via WhatsApp doet de oplichter zich op een zeer overtuigende manier voor als een familielid of een goede vriend van het slachtoffer om op korte termijn en met een smoes geld over te maken. Daarvoor worden gegevens op sociale media verzameld om zo overtuigend mogelijk over te komen.

Vaak krijgt het slachtoffer een alarmerend bericht via WhatsApp van een onbekend nummer. De afzender doet zich voor als een familielid of vriend die in geldnood zit en die dat door technische problemen niet zelf kan doen. Omdat de smartphone in de wasmachine beschadigd is geraakt, wordt een ander nummer gebruikt. De oplichters gaan zo gewiekst te werk dat ze er meestal in slagen om het slachtoffer te overhalen om geld over te maken.

Hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt van een WhatsApp-fraude?

  • Maak indien mogelijk afspraken met familie en/of vrienden om elkaar nooit geld te vragen via WhatsApp of check altijd telefonisch
  • Wees ook steeds voorzichtig met het delen van persoonlijke  informatie en/of foto’s via sociale media gezien dit kan gebruikt worden in de modus operandi. Indien je toch door een vreemd nummer wordt gecontacteerd, tracht dan altijd eerst het origineel nummer als nog te bellen om gehoor te krijgen bij het familielid of kennis.

Wat indien men toch slachtoffer wordt van een WhatsApp-fraude?

  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bij de bank.
  • Probeer de financiële transactie te laten blokkeren
  • Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter en/of andere relevante info en dit mee af te geven aan de politie.
Tags whatsapp