Politie doet "verontrustende" vaststelling: "En vooral ouderen zijn het slachtoffer"

door: STS
Politie
Afbeelding bron: Photonews

"We stellen de jongste weken een opvallende stijging vast van het aantal feiten van zogenaamde 'knipkaartfraude'." Dat meldt de politie van Regio Turnhout.

Bij knipkaartfraude proberen criminelen de bankrekening van - vooral oudere - slachtoffers te plunderen. Ze doen zich voor als bankmedewerkers en zeggen dat er een probleem is met je bankkaart. Er zouden zogezegd verdachte transacties zijn gebeurd.

Vervolgens komt een "bankmedewerker" aan huis met een kaartlezer. Het slachtoffer moet dan zijn pincode ingeven, zogezegd om de kaart te blokkeren. Vervolgens gaat de dader er met de bankkaart vandoor.

"In de meeste gevallen wordt de bankkaart in het bijzijn van het slachtoffer nog wel doormidden geknipt, maar op zodanige manier dat de koper- of goudkleurige gegevenschip in de bankkaart intact blijft en de twee kaarthelften nadien gewoon weer aan mekaar kunnen worden gekleefd. Op die manier kan de bankkaart zonder problemen verder worden gebruikt en wordt de bankrekening van het slachtoffer helemaal leeggemaakt", vertelt de politie van regio Turnhout.

"Alleen in onze regio werden sinds begin dit jaar 12 dergelijke feiten en nog eens 5 pogingen gepleegd. Op die manier konden dieven al zo'n 140.000 euro buitmaken."

De politie zegt intussen al 12 verdachten te hebben opgepakt. "Maar desondanks blijft het fenomeen hardnekkig voortduren en blijven er slachtoffers vallen."

"Jammer genoeg worden vaak senioren die zich van geen kwaad bewust zijn, geviseerd. Dat is een verontrustende vaststelling die we de voorbije weken deden."