KMI kondigt een totaal ander weertype aan als de storm weer is gaan liggen

door: PMN
KMI
Afbeelding bron: Photonews

Vanavond raast storm Louis over ons land. Wie niet naar buiten moet kan best binnen blijven. Het KMI waarschuwt met code oranje.

De zuidzuidwestenwind neemt geleidelijk toe met de meeste wind op het einde van de namiddag en avond. Hij wordt vrij krachtig tot krachtig met aanvankelijk rukwinden tot 60 à 70 km/h en nadien toenemend tot 80 à 110 km/h (of plaatselijk nog wat meer) tijdens de felste buien op het einde van de dag. De maxima schommelen tussen 8 graden in de Oostkantons en 13 of 14 graden in Vlaanderen.

Morgen
Vrijdag is het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met tijdens de eerste uren van de dag buien van regen en korrelhagel aan zee en korrelhagel of smeltende sneeuw in de Ardennen. 

Elders is het meestal droog. In de loop van de dag breiden de voorjaarsbuien zich uit over de rest van het land, maar tussendoor zijn er ook opklaringen, die breder worden op het einde van de dag. De maxima schommelen tussen 4 of 5 graden in de Ardennen en 8 of 9 graden in Vlaanderen. 

De zuidwestenwind neemt opnieuw toe, vooral in de voormiddag en wordt vrij krachtig tot soms krachtig met rukwinden tot 60 of 70 km/h. Op het einde van de dag wordt de wind opnieuw matig.

Zaterdag
Zaterdag is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt en wordt het wisselvallig met vooral in de namiddag kans op intense buien. Die kunnen vergezeld zijn van korrelhagel en een donderslag. De maxima schommelen tussen 4 graden in de Ardennen en 7 graden aan de kust. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest met rukwinden tot 60 à 70 km/h.

Langere termijn
Het KMI kijkt ook al vooruit naar de voorspellingen op langere termijn. Er komt dan een heel ander weertype. Een zuidwestelijke gestoorde stroming bepaalt eerst nog ons weer met perioden met regen of buien. Nadien wordt het droger. Maxima rond 10 of 11 graden in het centrum van het land.
 

Tags kmi