Tot 47 (!) graden: Vlamingen getuigen over verzengende hitte in Spanje

door: MRO
zomer
Afbeelding bron: Pixabay

In Spanje worden temperaturen gemeten tot wel 47 graden en ook 's nachts daalt de temperatuur onvoldoende om af te koelen. Enkele Vlamingen getuigen.

Patricia ruilde België enkele jaren geleden voor de Spaanse Costa Calida. "Het is hier echt bloedheet", vertelt ze. De warmte kleeft er op je lichaam. "Ik kan het best vergelijken met het gevoel dat je hebt als je iets uit de oven haalt wanneer je gebakken hebt."

"We hebben rood alarm voor hitte gehad, de bevolking werd tijdig verwittigd. Het is zo warm de kussentjes onder de poten van hondjes kunnen verbranden."

"Ik stond in de schaduw in 41 graden en had toch eventjes ademhalingsproblemen. Het is echt te heet, 's nachts is het nog steeds 27 graden."

Patricia gaat af en toe het zwembad in om af te koelen. "Natuurlijk moet je veel drinken en de dokter vertelde me af en toe een ijsje te eten om je ingewanden af te koelen."

Ook Peter woont aan de Costa Calida en is eigenaar van Fritas Belga. "De warmte voelt anders aan dan in België, maar het is toch extreem", zegt hij.

"Als je buiten komt, krijg je een slag in je gezicht van de warmte. Je kan nu best binnen blijven tussen 14 en 20 uur. De stranden liggen wel vol, maar daar heb je dan ook een briesje."

Tags spanje