Wees volgende week extra voorzichtig met die tropische temperaturen: “Kan dodelijk zijn”

door: PMN
hitte hittegolf zon
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Begin volgende week wordt het bijzonder warm. De temperatuur kan oplopen tot 35 graden en meer.

Bij dergelijke hoge temperaturen is het altijd opletten voor een zonne - of hitteslag. Als we te maken krijgen met zo’n hoge temperaturen valt het niet uit te sluiten dat er slachtoffers kunnen vallen.

Kwetsbare ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen moeten goed opletten. Al geldt dat ook wel voor ieder van ons want kan het moeilijk krijgen door de hitte.

“Fameuze lichamelijke inspanningen leiden in combinatie met hoge temperaturen tot risicosituaties", zegt An De Sutter, voorzitter van het Centrum Huisartsgeneeskunde binnen de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg aan de UGent, aan Radio 1.

"Wanneer je op zo'n moment last krijgt van symptomen van een zonneslag is het belangrijk om te stoppen met wat je bezig bent om erger, bijvoorbeeld een hitteslag, te vermijden"

"Hitte en fysieke inspanningen zijn nooit een goede combinatie. Je kan er een zonneslag van krijgen. Je lichaam warmt op tot boven de normale lichaamstemperatuur door de buitentemperatuur en de inspanning doet daar nog een schepje bovenop."

Je kan ook een hitteslag krijgen als je lichaamstemperatuur boven de 40 graden bedraagt. "Op dat moment werkt de regulatie van de lichaamstemperatuur ook niet goed meer, je stopt dan bijvoorbeeld met zweten.”

De professor zegt dat dit gepaard met neurologische symptomen, zoals verwardheid of stuiptrekkingen. Dat kan heel gevaarlijk zijn

Je kan erdoor in coma belanden. In extreme gevallen kan een hitteslag dodelijk zijn.

Tags hitte