Zwaar onweer uit Frankrijk op komst: al één dode gevallen, 1722 geactiveerd

door: BVDO
onweer
Afbeelding bron: Pixabay

Voor vandaag verwacht het KMI zwaar onweer. Daarvoor werd code geel al uitgeroepen.

Het onweer dat bij ons verwacht wordt komt uit Frankrijk. Daar heeft het lelijk huis gehouden. Zo vier er al één dodelijk slachtoffer in Frankrijk. De vrouw zat vast onder een auto nadat ze door het water meegesleurd werd. Ze werd helaas dood teruggevonden. Er vielen vijftien gewonden, waarvan er twee ernstig gewond zijn. Daarbij ook een meisje van 13 jaar.

Er vielen in de Landes en de Gers hagelstenen van enkele centimeters hoog. Hier en daar waren er ook groter dan een golfbal. Meer dan 15.000 mensen zitten nog zonder stroom na de doortocht van het stormweer.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken sprak dat het de eerste keer was in 20 jaar tijd dat zo'n groot deel van het land tegelijkertijd getroffen werd door noodweer. Er waren meer dan 50.000 blikseminslagen geregistreerd.

Het onweer trekt vandaag over ons land en gaat zo verder richting Nederland en Duitsland. Plaatselijk kan er op een uur tijd tot 30 liter neerslag vallen per vierkante meter.

Het nummer 1722 voor niet-dringende interventies door de brandweer is geactiveerd. Voor ons land geldt code geel, behalve voor West- en Oost-Vlaanderen. Daar wordt tot de middag code oranje gegeven.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24