Kris Peeters predikt rust over migratiedosser: “Je moet dat nu ook weer niet dramatiseren”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het migratiedossier zorgt voor felle discussies tussen de Europese lidstaten. CD&V-vicepremier Kris Peeters predikt nu rust en niet te dramatiseren.

Peeters heeft dat vandaag gezegd bij de aanvang van een vergadering van de Europese Volkspartij (EVP). Om 15 uur is er een Europese top begonnen over de hele migratiekwestie.

“We moeten niet dramatiseren, maar het is wel belangrijk dat we een oplossing op Europees niveau vinden voor dit heikele, vooral politieke probleem”, citeert Het Laatste Nieuws de vicepremier. Hij herhaalt dat het voor CD&V belangrijk is dat de internationale verdragen en het vrij personenverkeer worden gerespecteerd, ook bij het vinden van een oplossing die zich concentreert rond het opzetten van ontschepingsplatformen buiten Europa en hotspots binnen Europa. “We moeten de situatie vooral niet dramatiseren.”

Peeters stelt vast dat er veel minder migranten in Europa aankomen dan in 2015 en 2016 het geval was, maar daarmee is de kous niet af. “Heel wat populistische partijen maken ervan gebruik omdat ze ervan uitgaan dat ze een grote groep van de bevolking achter zich hebben. Ook bij ons denkt de N-VA dat een groot deel van de Belgen haar visie volgt, en dat is een bijkomende zorg.”

“We moeten enerzijds respecteren wat er leeft bij de bevolking, maar anderzijds moeten we ook respect hebben voor de internationale verdragen en voor de mensen die voor oorlogssituaties op de vlucht slaan. En we moeten ook zo communiceren: de sociale zekerheid wordt door de vluchtelingen niet in gevaar gebracht, en we kunnen best een aantal vluchtelingen opvangen. Er moet natuurlijk solidariteit en verantwoordelijkheid zijn en de buitengrenzen van Europa moeten strenger aangepakt en bewaakt worden, maar de populisten stellen het probleem anders voor. We moeten daar een andere communicatie naast plaatsen, die hopelijk heel veel mensen van gezond verstand overtuigt.”