Koning Albert krijgt elke dag meer dan 2500 euro van de belastingbetaler: "Met dat geld reist hij de wereld rond, al is dat niet de bedoeling van de dotatie"

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Sinds koning Albert zo'n vijf jaar troonsafstand heeft gedaan, is hij voortdurend op reis. Dat hij op gespannen voet leeft met zijn zonen Filip en Laurent is daar allicht niet vreemd aan.

De rest van hun leven krijgen Albert en Paola elk jaar 923.000 euro van de belastingbetaler, meer dan 2.500 euro per dag. Als ze niet ronddobberen op hun miljoenenjacht Alpa, bezoeken ze de mooiste plekjes van Paola’s geboorteland Italië of leven ze als God in Frankrijk op hun domein in Châteauneuf-Grasse, niet ver van de Côte d’Azur. 

En dat is niet echt de bedoeling van de dotatie die ze krijgen. "Hun dotatie is bedoeld om de extra kosten te dekken die het gevolg zijn van representatie-opdrachten", zegt historicus en kenner van de monarchie Marc Van den Wijngaert in Dag Allemaal. "Niet om twee oude mensen die aan het uitbollen zijn een overdreven status te laten ophouden."

Bij de troonsafstand van koning Albert probeerde hij vijf jaar geleden nog meer geld te krijgen voor zijn pensioen. De toenmalige premier Elio Di Rupo deed Albert een voorstel van een pensioen van zo'n 1,4 miljoen euro per jaar. Uiteindelijk werd het een half miljoen minder.  

"Ik heb ook niet de indruk dat Albert en Paola dat extra half miljoen echt nodig hadden", zegt royaltywatchter Thierry Debels. "Ze slagen er overduidelijk in om echt te profiteren van het leven. Albert heeft twintig jaar op de troon gezeten. Op het einde van zijn regeerperiode beschikte hij over een jaarlijks budget van meer dan 11 miljoen euro. Ik ben er dan ook vast van overtuigd dat daar elk jaar een mooie som van overbleef. Met welk geld zou hij anders twee luxe-appartementen hebben gekocht in Oostende, plus een jacht van 4,6 miljoen euro?"