Tiener wacht al maanden op erkenning voor zijn handicap na ongeval: “Er is wat vertraging omdat we een tekort hebben aan controleartsen”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Zion van Den Meerrschout (17) uit Breendonk raakte meer dan acht maanden geleden betrokken bij een ongeval. Sindsdien wacht hij op erkenning van invaliditeit door de FOD Sociale Zekerheid.

Op 21 november van vorig jaar raakte Zion betrokken bij een ongeval. Hij reed met zijn bromfiets tegen een stilstaande auto. Hij kwam zwaar ten val en liep verschillende kwetsuren en breuken op. Na weken verbleven te hebben op de afdeling Intensieve Zorgen kreeg hij te horen dat hij zijn onderste ledematen nooit meer zal kunnen gebruiken.

KOSTEN
“We hebben vanaf dag één met het hele gezin de schouders gezet onder Zions revalidatie. Hij verbleef maandenlang in het ziekenhuis, en ondertussen verbouwden wij onze woning. We lieten onder meer een traplift plaatsen, pasten de badkamer aan zodat Zion zich daar zelfstandig kan behelpen en kochten een tweedehands handbike voor zijn verplaatsingen”, zegt mama Marjan Callaerts aan Het Laatste Nieuws.

ERKENNING
“De rekeningen van ondertussen zo’n 40.000 euro konden we enkel betalen dankzij de benefiet die onze collega’s in maart organiseerden. Want de verzekeringsmaatschappij wacht nog steeds op de erkenning van invaliditeit door de FOD Sociale Zekerheid, net als het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) en het ziekenfonds. Zonder die erkenning krijgen we géén parkeerkaart voor Zion, geen verhoogde kinderbijslag... Nochtans werd de aanvraag al in december 2017 verstuurd vanuit de sociale dienst van het revalidatieziekenhuis. Na maanden wachten en meerdere telefoons en mails konden we vorige week éindelijk bij een controlearts terecht.”

CONTROLEARTSEN
Daar kregen ze te horen dat het mogelijk nog maanden kan duren voor het dossier afgerond kan worden. “Het dossier van Zion van Den Meerrschout liep inderdaad enkele maanden vertraging op”, merkt men bij de FOD Sociale Zekerheid. “De voornaamste reden is het tekort aan controleartsen om onze dossiers te behandelen. De aanmaak van de parkeerkaart zit nu in een eindfase, deze wordt half augustus bezorgd. Ook de rest van de procedure voor de erkenning wordt zo snel mogelijk afgewerkt.”