Vrouw van Turkse origine mag in Leopolsburg niet in woonzorgcentrum aan de slag: “Omdat ik een hoofddoek draag, dat kan toch niet?”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Een vrouw van Turkse origine is niet te spreken over wat haar overkomen is. Ze solliciteerde voor een vakantiejob in een woonzorgcentrum in Leopoldsburg, maar dat werd haar geweigerd.

De job werd haar geweigerd omdat ze een hoofddoek draagt. "Wij worden niet geaccepteerd om een job uit te voeren", stelt Betül Baslik vast in Het Nieuwsblad. Ze behaalde haar diploma orthopedagogie en hoopte in het zorgcentrum wat ervaring op te doen. 

Het sollicitatiegesprek ging volgens Baslik heel goed tot haar hoofddoek ter sprake kwam. Dat bleek een probleem te zijn. De gemeente liet het diensthoofd weten dat het dragen van een hoofddoek, net als andere religieuze symbolen, verboden is tijdens het werk. Maar Baslik weigert haar hoofddoek uit te doen: “Dat is mijn geloof”, zegt ze.

"VERHINDEREN MIJ OM TE WERKEN"
Zonder haar hoofddoek had ze allicht kunnen beginnen in het woonzorgcentrum. "In het multiculturele België moet er toch een aanpassing zijn om gelijke kansen te geven aan iedereen. Als ik ergens niet mag werken, omdat ik een hoofddoek draag, betekent dat eigenlijk dat ik verhinderd wordt om te kunnen werken”, vindt Baslik.

De voorzitter van het OCMW ontkent met klem dat het meisje werd geweigerd omwille van haar hoofddoek. Volgens hem is het in Leopoldsburg al jaren verboden om levensbeschouwelijke of religieuze symbolen te dragen tijdens het werk.