"Beslissing van koning Filip? Die heeft daar niets over te zeggen"

bron: TV-Familie
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip besliste om kroonprinses Elisabeth voorlopig geen dotatie toe te kennen. Zo zal het nog zeker enkele jaren duren voor ze effectief die dotatie beet heeft.

Koning Filip (58) scoort met die beslissing goede punten. Hij weet dat je in deze tijden niet zomaar met belastingsgeld moet gooien. Het gaat om zo’n 920.000 euro per jaar. "Elisabeth zal eerst verder studeren en de koning zal die kosten zelf dragen", klinkt het ten paleize.

Maar nu blijkt dat koning Filip daar niet zelf over kan beslissen. Professor Herman Matthijs, is klaar en duidelijk: "De wet zegt dat een dotatie voor de troonopvolger enkel op voorstel van de regering toegekend kan worden", zegt hij in TV-Familie.

De koning heeft dus geen beslissingsrecht. "Hij kan niet bepalen dat Elisabeth een dotatie moet krijgen. En ook niet dat ze er voorlopig géén krijgt. Het is de regering die dat kiest. En eerlijk: op dit moment ligt er geen voorstel op tafel. Er is nog niet over gesproken, laat staan dat er een beslissing is genomen.’"