Weerman Frank Deboosere heeft een oorzaak gevonden: “Daarom was het vorig jaar al meer dan 20 graden en is er nu sneeuw”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het was gisteren ijskoud voor de tijd van het jaar. Het werd niet warmer dan 7,2 graden met sneeuw in de Ardennen.

Het contrast met vorig jaar kon niet groter zijn. Toen hadden we op 5 mei een dag van ruim 20 graden en waren er zonnekloppers op het strand. “Dat contract is perfect normaal”, licht weerman Frank Deboosere toe in Het Nieuwsblad.

“In mei is er altijd vijftig procent kans dat het nog erg koud is, en zelfs sneeuwt. Dit jaar is dat het geval omdat we te maken hebben met arctische lucht, die rechtstreeks geïmporteerd wordt van de noordpool. Vorig jaar was dat het tegenovergestelde.Toen was de ingevoerde lucht subtropisch: hij kwam uit het zuiden, de Sahara.”

Volgens sommigen toont dit weer aan dat het allemaal nog wel meevalt met de klimaatopwarming. “Ze dwalen”, is Frank Deboosere duidelijk. “Ten eerste is Vlaanderen veel te klein om uit de weertypes iets globaals af te leiden. Maar vooral: het weer is maar een klein deeltje van het klimaat. De afgelopen dertig jaar zien we dat de temperatuur in mei veel hoger was dan het langjarige gemiddelde. De volgende dagen wordt het opnieuw beter."