Onderzoek doet alarmerende vaststelling: “Bijna 1 op 3 mensen in ons land heeft dit”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Volgens de nieuwe Gezondheidsenquête, een onderzoek in opdracht van de overheid, neemt het aantal Belgen dat aan een chronische aandoening lijdt alsmaar toe. Ondertussen zouden 1 op 3 landgenoten aan een aandoening lijden waar ze niet vanaf geraken, soms zelfs aan meerdere tegelijk.

Chronische aandoeningen als astma, depressie, lage rugklachten en hoge bloeddruk zijn in opmars. Elk jaar worden steeds meer Belgen langdurig ziek, en vaak wordt dit levenslang.

Ondertussen zou bijna 1 op 3 Belgen met een chronische aandoening kampen. Vooral in Vlaanderen is de opmars van chronische ziekten het grootst zijn, en worden vrouwen harder getroffen door mannen. Ook kampen meer en meer mensen met verschillende aandoeningen tegelijk. 1 op 6 Belgen zou minstens twee aanhoudende ziekten hebben.

En dit is zeker niet alleen het gevolg van de vergrijzing. Het probleem situeert zich ook onder jongeren. “Ook ziekten die jonge mensen treffen, zoals astma, lage rugpijn of depressie, zijn in opmars”, zegt arts-epidemioloog Johan Van der Heyden. “Maar we weten dat een ongezonde levensstijl een enorme impact heeft. Voor bijvoorbeeld astma is de kans reëel dat omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling een rol spelen.”

Het probleem dat helemaal bovenaan prijkt in de lijst met vaak voorkomende aandoeningen is lage rugpijn. 1 op de 4 Belgen heeft daar last van. In twintig jaar tijd is het aantal mensen met kanker procentueel gezien verdubbeld, en een vijfde van alle Belgen heeft last van een allergie.