Moeder van Anuna De Wever kan het niet begrijpen: “Ze had van schaamte moeten wegkruipen in de donkerste krochten”

bron: Humo
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Katrien Van der Heyden, de moeder Youth for Climate-activiste Anuna De Wever, blikt in Humo terug op een woelig halfjaar. Maandenlang heeft het hele gezin gestreden om van het klimaat hét verkiezingsthema te maken. Ze is nog altijd zeer kwaad op Joke Schauvliege, vertelt ze.

“De nacht van Joke Schauvliege was het zwaarste moment. Na een week waren mijn handen nog aan het beven. Wat zij gedaan heeft... Lager dan dat kun je als politicus niet vallen. Ze heeft dan wel haar excuses aangeboden op de persconferentie, maar dat ze daarna doodleuk weer opkwam bij de verkiezingen, dat kan ik nog altijd niet verkroppen”, vertelt Van der Heyden.

“Ze had van schaamte moeten wegkruipen in de donkerste krochten. Ze heeft echt niet begrepen hoe ze de democratie tot in haar fundamenten heeft aangetast, toen ze een minderjarig kind van een staatscomplot beschuldigde. Hoe kan je daar achteraf zo losjes over doen? Dat pik ik niet. De kans is heel klein, maar als ze ooit zou terugkeren als minister, dan ga ik daar persoonlijk tegen protesteren.”