Volgens Herman De Croo is de échte migratiestroom uit Afrika nog niet eens begonnen: “Die gaat ge niet tegenhouden”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Volgens liberaal Herman De Croo is de echte migratiestroom vanuit Afrika nog niet eens begonnen. “En maak u geen illusies: die gaat ge niet tegenhouden”, waarschuwt hij.

“Mensen vertrekken nooit op het dieptepunt van hun miserie. Dan hebben ze er niet de kracht en niet het geld voor. Nee, ontsnappen aan de miserie doen ze tien, twintig jaar later pas”, stelt De Croo in Het Laatste Nieuws. “Zie wat er vandaag aan de gang is vanuit Zuid- en Midden-Amerika naar de Verenigde Staten. Wel, dat staat ons ook te wachten. Over een jaar of vijftien, als we niks doen.”

“Dan zullen er elk jaar tien miljoen Afrikanen naar Europa komen. Vandaag betaalt de EU de Turkse president Erdogan miljarden om een paar miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak tegen te houden. En betalen we allerlei Libische machthebbers nog veel schaamtelozer om de overtocht van zwarte Afrikanen te stoppen. Tegenhouden. Push Back. Dat is het enige wat wij doen. Verder komen we niet. In vind dat kortzichtig, proper gezegd.”

“Voorlopig helpt dit, maar dat zal niet blijven duren. Er rest ons nog twintig, hooguit dertig jaar om de grote dijkbreuk te voorkomen. We moeten nu, niet morgen, selectief mensen naar hier halen van elders in de wereld. Selectief, op basis van wat we aan werkkrachten nodig hebben, maar wel actief. Wat die mensen hier verdienen, sturen ze grotendeels naar hun thuisland. Dat bedraagt een veelvoud van de jaarlijkse ontwikkelingshulp in de wereld. Dat moeten wij doen.”

“Begin met de mensen duidelijk te maken wat de omvang is van het probleem. Tegen 2050 zullen er 2,5 miljard Afrikanen zijn, met een gemiddelde leeftijd van 20 tegenover 50 bij ons. Ge houdt dat niet tegen. Niet met muren, noch met mitrailletten. Daarover moet ge met Afrika spreken. Hoe ge het dan wél doet. Maar maak u geen illusies. De laatste keizers van Rome waren Germanen. Ik heb op mijn donder gekregen toen ik voorspelde dat we over twaalf jaar een zwarte burgemeester van Antwerpen zullen hebben. Ik weet niet of ik het nog zal meemaken, maar ik zal gelijk krijgen.”