Politicoloog Carl Devos ziet het allemaal gebeuren bij onderhandelingen over federale regering: "Het is een schande"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We hebben nog steeds geen regering op federaal niveau. En het ziet er ook niet naar uit dat die er snel za komen.

De vraag die iedereen zich stelt is wanneer we nu eindelijk die federale regering gaan krijgen? Politicoloog Carl Devos zoekt in Het Nieuwsblad naar antwoorden.

“Begin september zal het federale niveau opnieuw sneller gaan draaien”, zegt hij. “Omdat we dan regionale regeringen zullen hebben. En als men het écht wil, is er voor het einde van het jaar een regering. Wij zijn daaraan gewend geraakt, hé, dat het zolang duurt. Honderd dagen na de verkiezingen is er een eerste ontmoeting, en wij zijn daar blij mee. Ik begrijp hoe het komt, maar eigenlijk is dat een schande.” 

Alle partijen die een rol van betekenis spelen hebben verloren tijdens verkiezingen. Dat speelt volgen politicoloog Dave Sinardet ook een belangrijke rol. “De winnaars – Vlaams Belang, PTB – mogen of willen niet meebesturen. De andere zitten in interne crisis en willen geen initiatief nemen. Aan dit slakkengangetje zal het nog lang duren vooraleer we een regering hebben. Oktober lijkt mij het allervroegste, en dat is dan nog een behoorlijk optimistische schatting.”